Alles wat jij moet weten over een HDMI kabel

HDMI kabels zijn naast USB kabels de meest gebruikte kabels voor de aansluiting van elektrische apparaten. Maar heb jij enig idee waar je op moet letten voor het aanschaffen van een HDMI kabel? Wanneer spreek je nou van een goede kwaliteit kabel? Hoe lang moet zo’n kabel zijn en waar moet je nog meer opletten? In dit artikel vertel ik jou alles over wat jij moet weten over HDMI kabels. 

Wat is een HDMI kabel?

Laten we beginnen bij het begin. HDMI kabel staat voor High Definition Multimedia Interface kabel. Hier worden we natuurlijk niet veel wijzer van. Deze kabel gebruik je om je laptop of spelcomputer aan te sluiten op je televisie. Het signaal wordt digitaal overgezet. De SCART was de voorganger van de HDMI kabel. Deze kabel zette het signaal analoog verder. De HDMI kabel zorgt voor minder ruis op het signaal en geeft een hoger beeld kwaliteit. 

Hoe lang kan een HDMI kabel zijn?

Deze kabel wordt gemaakt in veel verschillende maten. De lengte van de kabel heeft invloed op de kwaliteit van de verbinding. Ben je opzoek naar een kabel voor een afstand onder de 7,5 meter? Dan heb ik goed nieuws voor je. Je hoeft dan namelijk niet opzoek te gaan naar een speciale HDMI kabel voor langere afstanden. Onder de 7,5 meter treed er namelijk geen signaalverlies op. Ben jij juist wel opzoek naar een kabel voor een afstand boven de 7,5 meter? Houd dan rekening met de kans op signaalverlies. Zo kan de televisie bijvoorbeeld een knipperend beeld geven. Gelukkig is de oplossing eenvoudig. Schaf een signaalversterker aan. Deze versterker heeft wel een aparte stroombron nodig, maar zal er voor zorgen dat het signaal goed overkomt. 

Wat is een goede kwaliteit kabel?

Of een duurdere HDMI kabel gelijk staat aan een hogere kwaliteit van het signaal is een grijs gebied. Wat wel met zekerheid te zeggen is dat duurdere kabels vaak van duurdere materiaal zijn gemaakt die minder snel kapot zullen gaan. Hierdoor heb je minder snel last van signaalverlies. Een duurdere kabel is dus aan te raden wanneer jij een afstand moet afleggen die langer is dan 7,5 meter. 

Het aanschaffen van een HDMI kabel

Voor het aanschaffen van een HDMI kabel kan jij je altijd laten adviseren in een winkel. Wil jij de kabel online bestellen is dat natuurlijk geen probleem. Vergeet dan alleen niet om op de bovenstaande punten te letten voordat jij de HDMI kabel aanschaft.