Blended learning in een digitaal klaslokaal

Blended learning is misschien een begrip die je nog niet vaker hebt gehoord. Het is echter een nieuwe vorm van leren waarbij de huidige technologie goed gebruikt wordt. Op deze manier is blended learning bijzonder efficiënt en helpt het veel grote groepen om op hun eigen manier tot hetzelfde resultaat te komen. In mijn blog op Digitaalleslokaal.nl vertel ik alles over educatie en trainingen, vandaag is blended learning dus het onderwerp.

Blended learning, wat moet ik me daar bij voorstellen?

De naam verklapt al een klein beetje wat het begrip inhoudt, blended learning betekent gemixt leren. Het is een leermethode waarbij er een werksysteem wordt gekoppeld aan vele lesmaterialen die een cursusleider zelf uit kan kiezen. De cursist of leerling kan vervolgens zelf bepalen welke methodes hij of zij prettig vindt om te gebruiken tijdens de leerweg. Op deze manier kan iedereen bepalen wat voor hem of haar het meest efficiënt is. Blended learning bevordert niet alleen de snelheid waarmee een leerproces doorlopen wordt, maar is ook aantoonbaar effectiever in datgene wat geleerd moet worden. Mensen zijn namelijk allemaal verschillend. De ene persoon zal meer profijt hebben van het bekijken van instructiefilmpjes, terwijl iemand anders liever de theorie zelf leest. Van jezelf weet je ook vaak wat voor jou het beste werkt.

De toepassing van blended learning

Je denkt nu waarschijnlijk dat het een grote rommel wordt als iedereen zijn of haar eigen manieren binnen het blended learning gaat toepassen. Dit kan je niet eenvoudig monitoren. Daarom wordt er bij blended learning gebruik gemaakt van een systeem waarbij een cursusleider de voortgang van alle deelnemers kan inzien en bekijken. Je kan zo zelf een pakket samenstellen waaruit gekozen kan worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het monitoren ook zonder zorgen verloopt. De focus kan hierdoor echt gelegd worden op de voortgang van cursisten of leerlingen.

De voordelen

Ik geef je nu nog een aantal voordelen in de hoop je nog meer te kunnen overtuigen van deze nieuwe manier van leren. Alle boeken, zowel klassikaal als e-learning zijn op één plek te vinden, waardoor je hier prima overzicht in kan houden. Ook kan je een stel leerpaden samenstellen die elk hetzelfde doel hebben. Zo werkt iedereen naar hetzelfde einddoel. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden beschikbaar, waar je misschien zelf nog nooit van gehoord had. Je gaat hierdoor altijd met focus te werk.